Meteen naar de inhoud

Voorstellen voor een betere kamermarkt in brief aan informateurs

“Landelijk tekort studentenwoningen met 20 procent gestegen naar 26.500”, zo kopte de NOS al eerder deze maand. Een probleem waar niet alleen de huidige studenten last van ondervinden: de komende acht jaar zal maar één derde van het verwachte tekort worden bijgebouwd. En dat terwijl het tekort zal verdubbelen naar 57.000 kamers; een zeer zorgelijk vooruitzicht voor toekomstige studenten.

De studenten van het Landelijk Overleg Studentenhuurders komen met voorstellen voor een betere kamermarkt. ‘Dit gaat zo niet langer.’ zegt Daan Roovers, woordvoerder van LOS. ‘Als een nieuw kabinet niet snel met beter woonbeleid komt, zadelen we een hele nieuwe generatie studenten op met een nóg groter huisvestingsprobleem dan nu.’ Er moet een einde komen aan beleid dat studentenhuisvesting ontmoedigt. Regelingen zoals de huurtoeslag en het woningwaarderingsstelsel benadelen grootschalige onzelfstandige studentenhuisvesting ten opzichte van studio’s. Daarnaast worden onvoldoende starterswoningen gebouwd, waardoor de doorstroom van studentenkamers stokt en aankomende studenten nog moeilijker een studentenkamer kunnen bemachtigen. 

In een brief aan de informateurs roepen de studenten van het LOS de formerende partijen op hun voorstellen in overweging te nemen. Roovers: ‘Onderschat de omvang van dit probleem niet. Het stijgende tekort aan kamers zal de toegankelijkheid van het onderwijs in ons land schaden. Den Haag, tijd voor actie!’

De brief aan de informateur kan je hier lezen.

Het Landelijk Overleg Studentenhuurders is een samenwerkingsverband van lokale studentenhuurdersorganisaties met een achterban in dertien studentensteden. Bij het LOS zijn tien huurdersorganisaties aangesloten die gezamenlijk ruim 93.000 huurders vertegenwoordigen, waarvan 67.000 studenten. Het LOS wordt ondersteund door de Woonbond, de landelijke belangenbehartiger van huurders en woningzoekenden.

Foto: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *